18 May 2009

Hülya Avşar'a açık mektup!

Sevgili Hülya Hanım,

Tüm Türkiye olarak biliyoruz ki televizyonda şişman görünmekten pek hoşlanmıyormuşsunuz ve programınızı yayınlatırken en-boy oranını değiştirtiyormuşsunuz. Her ne kadar programınızı en son ne zaman izlediğimi hatırlamıyor dahi olsam da, sanırım sizi de yakından ilgilendiren büyük bir sorunun içinde ülkemiz. Bunu size bildirmeyi boynumun borcu bilirim.

Biliyorsunuz ki teknoloji ve tüketim çağındayız, yeni yeni zımbırtılar çıkıyor her gün ve biz de tüketim toplumu olarak gidip alıyoruz onları teknoloji marketlerinden. İşte bu gelişmelerin son furyası da LCD ve plazma dev ekran televizyonlar. Artık her kafede ve benim gibi fakir olanlar hariç herkesin evinde bir tane var. Ama sorun bu değil, sorun dev ekran televizyonların ortak özelliği; aynı zamanda geniş ekran olmaları!!!

Haydi bu sorunun derinine inelim beraber. Biliyoruz ki sinemalarda perdenin en-boy oranı 16:9 olur. Yani eni 16 birimse boyu 9 birimdir. Evlerimizdeki, en azından benim gibi fakir olanların evlerindeki eski televizyonların görüntü oranı ise 4:3'tür. Bu dev ekran televizyonlar da, "home theater" adı altında sinema keyfini evimize getirmek adında, tıpkı sinemaskoplar gibi 16:9 oranına sahiplerdir. Ama gelin görün ki televizyon kanalları yıllardır 4:3 oranında yayın yapmaktadırlar. Peki, şimdi size 10 puanlık uzmanlık sorusu; 4:3 oranındaki görüntü 16:9 oranlı ekranda görünürse ne olur???

Bildiniz -veya bilemediniz, önemli değil, nasılsa yanıtı söyleyeceğim- görüntü genişler!!! Bu sizin onca çabayla daralttığınız şovunuzun ((4/3)*(16/9))*100 yani sonuç olarak %33.3 daha geniş çıkması demek. Ve tabii kalçalarınızın da! Düşünsenize, çevresi 100cm olan kalçalarınızın çapı 35cm olsa, %33 genişlediğinde yaklaşık 45cm çapı olacak; yani kasenizin çevresi toplamda 150cm gibi görünecek!!!!11 BU BİR FELAKEEEEET!!!!!!!!!11111birbir

İşte ben bu durumun farkına vardığımdan beridir insanlara durumu anlatmaya çalışıyorum, ancak ne yazıktır ki insanlar umursamıyor bile. Farkına varmadıkları anlarda televizyonun kumandasını kapıp görüntü oranını 4:3'e çeksem bile yakalandığımda insanlar geri değiştirmemi istiyor. Aslında onlar da haklı, görüntü oranını değiştirince kenarlar boş kalıyor ve adam televizyonun oralarına da para verdiği için orada da görüntü çıkmasını istiyor. Esra Ceyhan'ın yüzünün yan durmuş yumurta gibi görünmesinden hiç mi hiç rahatsız değiller...

Burada görev size düşüyor Sayın Hülya Hanım. Siz ki milyarlara malolmuş bir insansınız, bu milleti adam etse etse siz edersiniz. Lütfen bir basın açıklaması yapın ve yumurta kafa gösteren televizyonlara hayır diyin! İnsanları doğru görüntü oranına çağırın. Hiç olmazsa televizyon kanallarıyla konuşun da artık 16:9 yayınlasınlar her şeyi. Hem geniş yayınlarlarsa fakir televizyonlarında olduğunuzdan çok daha ince çıkarsınız, tıpkı TV8 filmlerindeki gibi. Yaklaşık %30. (Tabii yan yatmadığınız sürece.)

No comments:

Post a Comment